Solidaritet & Rättvisa

Tema Solidaritet:
Ekonomi används idag i alltför stor utsträckning till att behålla den maktstruktur som kolonialismen skapat. Men alla människor har samma rätt till ett drägligt liv. Ett stabilt samhälle förutsätter jämlikhet. 

Arbetsgrupper:  

Goda exempel: 
Världsbutiken Rättvis Handel - Låt dina ekonomiska medel bli ett stöd för den fattigare delen av jordens befolkning så att även de tillåts få del av en rimlig utveckling. 

Program Fairtrade fokus Linköping
23 oktober Fairtrade på stan
Kockan 11-14  lördagen den 23 oktober kan du möta aktörer i Linköping som arbetar med Fairtrade. På trädgårdstorget anordnas provsmakningar av Fairtrade varor, kaffe, te, choklad och godis. Cloetta anordnar provsmakning av sin Fairtrade-certifierade ckokladbit  Good. Det blir även underhållning  i form av afrikanska trummor och dans med gruppen Kwa Tchiva.  På Hospitalstorget anordnas försäljning , filmvisning och provsmakning , av varor från Världsbutiken och IM. 
Vi anordnar även Linköpings första morotsmob där vi visar handlarna i city att efterfrågan på Fairtrade-produkter är stort genom att göra en motsatt bojkott och handla så mycket vi bara kan av Fairtrade-produkter. Vi samlas kl 14:00 på Hospitalstorget. Vi inviger även Linköpings Fairtrade-geocach där du som har en gps i mobilen eller en vanlig gps, kan gå på Fairtrade skattjakt genom Linköpings city. Instruktioner kommer att finnas  hos oss på trädgårdstorget.
 
 
Världsbutikens 10 års-jubileum 
Linköpings världsbutik firar med pompa och ståt under  hela vecka 42.
Alla kvällar anordnas temakvällar med bl.a. provsmakningar. Värdsbutikens program hittar du på www.raettvisa.org 
 
Delta i Sveriges största Fairtradefika
Gör som150 000 andra personer och arbetsplatser runt om i Sverige och anordna en Fairtrade fika. Tävlingar och utmaningar med fina priser utlovas.  Kommunen anordnar fairtrade-fika för 100 kommunala arbetsplatser.Anmäl dig och läs mer på www.fairtrade.se   
 
28 oktober Saving the planet in style 
En föreläsning om mode miljö och medvetenhet. Karin Stenmar är en av grundarna till företaget Dem Collective, som driver textilproduktion i Sri Lanka och Indien. Karin föreläser om hållbar utveckling i praktiken och berättar om hur jakten på en t-shirt som hade producerats under shyssta villkor ledde henne till en karriär som framgångsrik och etisk företagare.
 
Plats: Hörsalen i biblioteket
När: 28 oktober 18:00-19:30

Texter: 

• Hur mycket äter vi på en vecka? En internationell jämförelse. NY!
Vem bor här?  NY!
 Jämlikhetsanden Ett jämlikt samhälle är ett bättre samhälle. 

Kontaktperson: 
• Vakant

Till startpunkten

Till startpunkten             Webmaster: Olov Fahlander